2016-12-27

Apņemšanās1. LASĪT VAIRĀK

Katra lasītāja pamatapņemšanās jaunam gadam ir lasīt vairāk. Izlasīt vismaz par vienu grāmatu vairāk nekā iepriekšējā gadā – kāpēc gan neuzlikt sev vismaz šādu – mazu, bet skaistu mērķi?

 

2. LASĪT DAUDZVEIDĪGĀK

Jauns gads = jaunas vēsmas! Iesakām daudzveidot savas attiecības ar literatūru un dot iespēju jauniem autoriem un jauniem žanriem, izlaužoties no savas lasītāja komforta zonas.

 

3. NEĻAUT GRĀMATĀM KRĀT PUTEKĻUS

Grāmatas, protams, skaisti izskatās arī plauktā, taču katra no tām sapņo tikt izlasīta. Ķeries klāt sen sapirktajām grāmatām, kuras klusi noskatās no plaukta augšmalas, vai uzdāvini/aizdod tās kādam lasītkāram draugam.

 

4. SASTĀDĪT LASĀMO GRĀMATU SARAKSTU

Lai neapjuktu daudzo jauniznākušo grāmatu jūklī, iesakām izveidot savu lasāmo grāmatu sarakstu un ik pa laikam to papildināt ar grāmatām, kas šķiet uzmanības un lasīšanas vērtas.

 

5. RUNĀT PAR GRĀMATĀM

Ja izlasīto patīk apspriest un vērtēt, tad pievienojies kādam grāmatu klubiņam (tādi notiek gan bibliotēkās, gan arī mūsu Barona ielas grāmatnīcā) vai raksti atsauksmes blogā vai sociālajos tīklos.

 

6. PIEVĒRSTIES KLASIKAI

Ikviens lasītājs (šad un tad) mokās sirdsapziņas pārmetumos par neizlasītiem pasaules klasikas darbiem. Kāpēc gan nenospraust sev mērķi – vismaz vienu klasikas darbu pusgadā – paralēli citai lasāmvielai.

 

7. APMEKLĒT GRĀMATU PASĀKUMUS

Foršākā lieta grāmatu pasākumos ir iespēja uzdot autoram visus savus KĀPĒC, kā arī tikt pie parakstīta grāmatas eksemplāra, kas vienmēr atgādinās par tikšanos ar rakstnieku.

 

8. PABEIGT IESĀKTĀS GRĀMATAS UN GRĀMATU SĒRIJAS

Nekas tā nenogurdina kā iesāktas un nepabeigtas grāmatas, kas stāv acu priekšā. Ja nav lustes tās pabeigt, ņem tās no acīm prom un izdari labu darbiņu – uzdāvini tās savai pilsētas bibliotēkai.

 

9. VAIRĀK LASĪT LATVIEŠU DARBUS

Lielisks veids, kā atbalstīt savējos un iedvesmot viņus jauniem darbiem, ir lasīt viņu esošos darbus, kaut gan, vērtējot pagājušā gada visvairāk pirkto grāmatu topu, izskatās, ka VISS NOTIEK, un par to – liels prieks.

 

10. NEAPŅEMTIES NEKO

Visiem, kas netic apņemšanās spēkam, iesakām neapņemties neko, turpinot lasīt savam priekam un ļauties spontāniem lēmumiem savā lasīšanas pasaulē.

 

Sagatavoja: Inga Pizāne

 

Foto: Momenti.lv