2016-05-16

Kā noskaņoties lasīšanaiPiedāvājam 8 ieteikumus/veidus, kā atgriezties pie lasīšanas pēc ilgāka pārtraukuma - kā sevi noskaņot un iedvesmot.

 

1. Izvēlēties iedvesmojošu vietu lasīšanai

Pavasaris ir visskaistākais laiks lasīšanai ārpus mājas, jo nav ne pārāk auksti, ne pārāk karsti, daba sāk zaļot, parkos sākas rosība, rodas vēlēšanās būt daļai no ainavas, iegrimt lasāmvielā, saules stariem rotaļājoties starp rindiņām.

2. Pārkārtot/sakārtot grāmatu plauktu

Ļoti bieži mūsu pašu grāmatu plauktā slēpjas kāda pērle, par kuru paši esam aizmirsuši. Saka, ka katrai grāmatai ir savs īstais laiks. Iespējams, tieši šobrīd ir pienācis kādas sen nopirktas grāmatas laiks. Grāmatplaukta izskatīšana un pārkārtošana ir iedvesmojoša nodarbošanās, lai noskaņotos lasīšanai.

3. Neuzstādīt pārāk augstus mērķus

Pēc ilgākas lasīšanas pauzes gribas skriet un grābt, un atgūt iekavēto, lasot daudz un visu pēc kārtas. Tomēr – jāatmet steiga un pārāk augstie mērķi. Jāsāk ar mazumiņu. Pāris lappuses dienā – tas būs pietiekami labs sākums, lai atgūtu lasīšanas apetīti, atkal to nepazaudējot.

4. Palasīt kaut ko vieglu un noskaņojumam atbilstošu

Turklāt – nav obligāti uzreiz ķerties ārkārtīgi nopietnam literāram darbam. Pēc ilgākas pauzes drīzāk derētu kaut kas viegli un raiti lasāms, piemēram, grāmatu blogeru iecienītais „Vīrs, vārdā Ūve” vai „Grāmatnieks, kurš atrada dzīvi”. Vai arī lasāmviela, kas iedvesmos sasniegt vairāk, piemēram, „Sapņa gads”. Kādam citam tas varbūt būs aizraujošs detektīvromāns vai komikss. Ļauj vaļu noskaņojumam!

5. Aiziet uz grāmatnīcu vai bibliotēku (sajust grāmatu vidi un iedvesmu)

Grāmatnīcas vai bibliotēka ir lieliska vide, kur smelties iedvesmu ne tikai no grāmatu daudzuma un daudzveidības, bet arī no aizrautīgajiem lasītājiem, kas tur sastopami. Turklāt tā ir lieliska iespēja grāmatas pašķirstīt uz vietas un izvēlēties grāmatu, kas uzrunā visvairāk.

6. Palasīt kopā ar kādu

Sarunāt tikšanos vai randiņu, lai kopā palasītu? Kāpēc gan ne? Tas katrā ziņā izskatīsies pievilcīgāk, nekā divatā sēžot telefonos. :) Un kāpēc gan abiem nelasīt vienu un to pašu grāmatu, lai pēc lasāmrandiņa to varētu apspriest?

7. Pārlasīt savu mīļāko grāmatu

Nekas tik ļoti neatsauks atmiņā (un neatgriezīs) lasītprieku kā mīļākās grāmatas pārlasīšana. Iespējams, sajūtas būs pilnīgi citas, taču tā būs izcila iespēja izvērtēt, kas pa šo laiku ir mainījies, un atsauks atmiņā burvīgus lasāmbrīžus.

8. Ņemt grāmatu līdzi (VISUR!)

Ja ieilgušās lasīšanas pauzes iemesls ir laika trūkums, tad lielisks veids, kā atsākt lasīt, ir ņemt grāmatu līdzi IT VISUR, un parasti jau atrodas kāds brīdis, gaidot rindā vai braucot sabiedriskajā transportā, vai kafijas pauzē, kad izdodas izvilkt lasāmvielu no somas un izlasīt kaut vai pāris lappuses.

 

Sagatavoja: Inga Pizāne