2017-01-09

Blogeri iesakaApskatot Latvijas grāmatu blogeru visaugstāk vērtētās grāmatas, esam izveidojuši 10 grāmatu sarakstu, ar ko varētu sākt savu 2017. gada apņemšanos LASĪT VAIRĀK.

 

1. OMCE SŪTA SVEICIENUS UN ATVAINOJAS. Frēdriks Bakmans

Pēc grāmatas izlasīšanas gribas braukt, rakstīt un apskaut esošos dzīvos tuvos cilvēkus un dot šo grāmatu katram pretimgājējam ielā, jo tā ir tieši tik brīnišķīga, ka uzrunās visas auditorijas, jo tajā ir pa druskai no visiem mums un mums apkārt esošajiem.

 

Iesaka grāmatu blogere Marta Sondare

 

Uzzini vairāk par grāmatu šeit.

 

2. EIROPAS VĒSTURE LATVIEŠU VIRTUVĒ. Sandra, Valdis Ošiņi

Manuprāt, šī ir vērtīga grāmata tiem, kas jau sen ir gribējuši uzzināt, kā tur īsti bija jātaisa tā siļķe kažokā, kā arī tiem, kas uzsākuši paši savu, no vecākiem neatkarīgo, dzīvi un prāto, kā pagatavot mammas izslavēto karbonādi. Un, protams, arī tiem, kurus vienkārši interesē ēdiena vēsture. Ja man reiz nāktos pamest dzimtenes āres, šī visdrīzāk būtu tā pavārgrāmata, kurai atrastos vieta koferī.

 

Iesaka grāmatu blogere Anna Kalna

 

Uzzini vairāk par grāmatu šeit.

 

3. MĪLESTĪBAS CEĻŠ. Ričards Rors

"Mīlestības ceļš" ir visai skarbs darbs tādā ziņā, ka pieprasa visas savas būtības un uzskatu pievēršanu būtiskajam, pārlaicīgajam, bezgalīgajam. Mēs esam tie, kuri tiekam aicināti lasīt šāda veida darbus un tādējādi šo pārveidojošo mīlestību, tās spēcīgo un neizdziestošo Mīlestības enerģiju nodot tālāk.

 

Iesaka grāmatu blogeris Didzis Kukainis

 

Uzzini vairāk par grāmatu šeit.

 

4. PAPAGAILIS PIPARU KOKĀ. Kriss Stjuarts

Stjuarts lasītājiem pierāda to, ka nevajag kaudzēm naudas, lai izbaudītu skaistos dzīves mirkļus, turklāt šajā grāmatā viņš attaisno sev piešķirto Andalūzijas optimista titulu. Grāmatai pievienoto vērtību sniedz zīmēta tuvākās apkārtnes karte, fotogrāfijas katras nodaļas sākumā, kā arī grāmatas beigās pievienotā intervija ar autoru. Pozitīva, izklaidējoša un skarbās dzīves realitātes piepildīta lasāmviela.

 

Iesaka grāmatu blogeris Dainis Gžibovskis

 

Uzzini vairāk par grāmatu šeit.

 

5. BILLE UN KARŠ. Vizma Belševica

Lai gan "Bille un karš" ir triloģijas otrā grāmata, tā, manuprāt, ir uzskatāma par pilnīgi patstāvīgu mākslas darbu arī bez citām triloģijai piederošajām grāmatām. Šo ir jāizlasa vismaz vienreiz dzīvē, bet ja rodas iespēja izlasīt mazliet vairāk par vienu reizi, obligāti jādara arī tas. Grāmata, kura savu aktualitāti un literāro vērtību nezaudēs nekad!

 

Iesaka grāmatu blogere Elīna Jurberga

 

Uzzini vairāk par grāmatu šeit.

 

6. ZIEMAS KRONIS. Elizabete Čedvika

Ir vēstures romāni, kur vēsture ir kā fona rotājums, bet ir romāni, kas skolo un iedvesmo lasītāju pētīt. Elizabetes Čedvikas romāni par Akvitānijas Eleonoru noteikti ir iedvesmotāju sarakstā.

 

Iesaka grāmatu blogere Ivita Pelnēna

 

Uzzini vairāk par grāmatu šeit.

 

7. VIENA LATVIEŠA STĀSTS. MŪŽA SVĒTDIENĀ. Gothards Ādolfs Caucis


Atmiņstāsti laikam ir tas žanrs, kuram es eju klāt ar vislielāko bijību, jo nekad nevar zināt, kas sagaida- vai būs aizraujoša ekskursija pagātnē vai tikai sausi fakti un emocijas savējiem. Šoreiz, pasteidzoties priekšā izklāstam, varu teikt, ka lasīju vienu no šī gada labākajām grāmatām. Nekautrēšos uzplīties katram un ikvienam ar ieteikumu izlasīt šo darbu.

 

Iesaka grāmatu blogeris Uldis Rozenfelds

 

Uzzini vairāk par grāmatu šeit.

 

8. ŪDENS ATMIŅA. Emmi Iteranta

Šī nav rokasgrāmata "kā izdzīvot pasaulē, kurā valda ūdens trūkums", bet liriska meditācija par to, ko nozīmē būt cilvēkam jebkuros – arī šādos – apstākļos. Īpaši atzīmējama romāna valoda – manuprāt, unikāla fantastikas žanra kontekstā. Jaunās sievietes monologs ir poētiski piesātināts, vijīgs un lekns no metaforām.

 

Iesaka grāmatu recenzente Bārbala Simsone

 

Uzzini vairāk par grāmatu šeit.

 

9. EIVAS LAVENDERAS SAVĀDĀS UN SKAISTĀS SKUMJAS. Lezlija Voltone

Lezlija Voltone ir uzbūrusi trausli sāpīgu, bet arī iedvesmojošu stāstu par ģimeni un dzīvi, ilūzijām un smagām atklāsmēm. Mīlestības sāpes, izniekotas dzīves, vardarbība – labai literatūrai ir spēja parādīt šīs lietas jaunā aspektā, kas lasītājam sniedz kādu mācību un arī vēlmi mainīt un uzlabot sevis paša dzīvi.

 

Iesaka grāmatu blogere Līga Sproģe

 

Uzzini vairāk par grāmatu šeit.

 

10. ES SKAITĪJU UN NONĀCU PIE VIENA. Imants Ziedonis

Ļoti skaists, pārizdots dzejoļu krājums ar visintīmākajām ceļa zīmēm tiem, kas jau noietu ceļu grib mērot atkārtoti, bet no jauna. Arī mērķis šādam ceļa gājumam var būt cits vai arī tas pats, tikai precīzākām aprisēm. Tāds ir Ziedonis – katrs viņa nosirdsmīlētājs zina, ka dzejnieks ir ģeniāls ikviena mirkļa vērtības un neatkārtojamības redzētājs. To ir tik daudz, ka viena cilvēka dzīvei bagātība ir spēja izbaudīt kaut plaukstas lielumu.

 

Iesaka grāmatu blogere Iveta Krūmiņa

 

Uzzini vairāk par grāmatu šeit.

 

Sagatavoja: Inga Pizāne-Dilba

Foto: Momenti.lv