2016-09-06

Drukāta grāmata„Egmont Publishing UK” pētījumā „Iespiestam tekstam ir nozīme” noskaidrots, ka drukāto grāmatu lasīšana ir emocionāls pārdzīvojums, kas, lasot kopā, ļauj bērniem ne vien baudīt vecāku uzmanību, apskāvienus un iedrošinājumu, bet arī sagādā patīkamas fiziskas sajūtas, pieskaroties taustāmam papīram.

 

Lūk, pētījuma secinājumi par to, ko drukāts materiāls sniedz bērniem un ģimenēm mūsdienās:

 

1. Iespieddarbu lasīšana izraisa spēcīgākas emocijas un piesaisti nekā digitāla lasāmviela.

 

2. Tieši digitālo izklaižu dominēšana ir viens no iemesliem, kāpēc vecāki tik augstu vērtē iespiestas grāmatas un žurnālus – tie sniedz iespēju kvalitatīvi pavadīt laiku kopā bez ekrānu starpniecības.

 

3. Drukāts teksts palīdz vecākiem un bērniem būt fiziski tuvākiem – tas veicina samīļošanos, dalīšanos, kopā būšanu pirms gulētiešanas, acu kontaktu un pilnvērtīgu, kopīgu laika pavadīšanu.

 

4. Samīļošanās un oksitocīns pastiprina pozitīvo emocionālo pārdzīvojumu, ko rada lasīšana priekšā.

 

5. Vecākiem, kas lasa priekšā bērniem, tā ir mīlestības izpausme.

 

6. Bērniem priekšā lasīšana ir kas vairāk par sižeta uztveršanu. Tā ir aizraujoša, stiprinoša, nomierinoša un satuvinoša nodarbe.

 

7. Zemapziņā gan vecāki, gan bērni uz iespieddarbiem reaģē fiziskā, taustāmā līmenī.

 

8. Drukāta teksta valdzinājuma pamatā daļēji ir pieskāriena spēks, kas bērnus mierina un rada drošības sajūtu.

 

9. E-grāmatas un grāmatu lietotnes ir noderīgas lasīšanai vienatnē, savukārt iespieddarbiem dodama priekšroka, lasot kopīgi.

 

10. Digitālā pasaule var šķist modernāka, populārāka, taču tas nav galvenais. Bērni grib gan tūlītēju (tiešsaistes) piekļuvi iemīļotiem autoriem, ilustratoriem, zīmoliem un personāžiem, gan taustāmus materiālus, ko iespējams paturēt sev.

 

Balstoties uz EGMONT pētījumu, sagatavoja: Inga Pizāne-Dilba