2016-06-28

Bērni lasaPalīdzēt bērnam iemīlēt lasīšanu un grāmatas ir ļoti svarīgs vecāku uzdevums, kas, protams, prasa gan laiku, gan enerģiju, taču pilnīgi noteikti ir pūļu vērts, jo palīdzēs bērnam attīstīties gan garīgi, gan intelektuāli. Lūk, 7 padomi, kā veicināt bērna lasītprieku:

 

1. Lasīt priekšā.

Visefektīvākais veids, kā veicināt bērna interesi par lasīšanu, ir lasīt viņam priekšā – un, jo agrāk sākat to darīt, jo labāk. Pat dažus mēnešus vecs mazulis spēj saredzēt bildes, pāršķirt cietākas lappuses un ieklausīties vecāku balsī.

 

2. Lasīt bez traucēkļiem.

Padariet lasīšanu par īpašu nodarbi bez traucēkļiem, noliekot malā telefonus un izslēdzot radio un televizoru tā, lai gan jūs pats, gan bērns spētu koncentrēties lasīšanas nodarbei un priekam.

 

3. Piekopt kopā lasīšanas tradīcijas.

Ir svarīgi turpināt lasīt kopā un skaļi arī tad, kad bērns ir pats iemācījies lasīt. Mainieties lomām – palasiet skaļi gan pats, gan ļaujiet, lai bērns palasa jums. Kopīgi lasīšanas brīži nostiprinās bērna interesi par grāmatām un lasīšanu.

 

4. Rādīt piemēru.

Ir svarīgi, lai mājās ir gan grāmatas, gan žurnāli un avīzes – tādējādi bērns vērtēs to kā daļu no dzīves un māju gaisotnes. Protams, tikpat būtiski ir, lai bērns redzētu, ka arī jūs pats lasāt grāmatas savam priekam. Jūs viņam esat paraugs.

 

5. Izveidot bērnam savu mazo bibliotēku.

Viena no idejām, kā veicināt bērna lasītprieku, ir izveidot bērnam atsevišķu bibliotēku – pat ja tas ir viens plauktiņš. Ir svarīgi, lai viņa grāmatas stāv nevis vecāku grāmatu plauktā, bet viņa paša plauktiņā, taču ar noteikumu, ka tas atrodas viņam pieejamā vietā un augstumā.

 

6. Izvēlēties taustāmas grāmatas.

Kamēr bērns ir maziņš, ir svarīgi piedāvāt viņam taustāmas, klausāmas grāmatas, vēlams – cietos vākos, lai viņš pats var pāršķirt lappuses.

 

7. Ļaut bērnam pašam izvēlēties grāmatas.

Kad bērns ir mazliet paaudzies, ir svarīgi ļaut arī viņam pašam izvēlēties grāmatas lasīšanai gan no sava plaukta, gan bibliotēkā. Pavadiet ar viņu laiku bibliotēkā, iemāciet viņam gan to, ka grāmatas ir pieejamas, gan to, ka pret tām jāizturas saudzīgi un ar mīlestību.

 

5 grāmatas, ko iesakām palasīt kopā ar bērnu:

1. Māra Cielēna – Bērzu ballīte
2. Leons Briedis – Saputrotā putra
3. Marjana un Tarass Prohasko – Kur pazuda jūra?
4. Vallija Millere un Hennings Vīsners - Vai dzīvniekiem jātīra zobi... un citi jautājumi zoodārza direktoram
5. Kārlis Vērdiņš - Tētis

 

Sagatavoja: Inga Pizāne-Dilba