2019-05-02

Blogeri maijs 2019Apskatot Latvijas grāmatu blogeru lasītās un visaugstāk vērtētās grāmatas, esam izveidojuši 10 grāmatu sarakstu, ar ko papildināt savu lasāmsarakstu maijā.

1. RAUSĪTIS UN KARMA. Mans divpadsmit dienu tievēšanas stāsts. Baiba Zīle

Šī būs ļoti interesanta grāmata gan tiem/tām, kuri tievē, ir tievējuši, gan arī tiem, kuriem tievēšana vajadzīga kā sunim piektā pakaļkāja. Stāsts galvenokārt ir par pieiešanu ar prātu savām darbībām, dzīvei un ieradumiem. Bet tajā ir arī par vājībām, cilvēku dažādajām šķautnēm, draudzību un daudz ko citu.

Iesaka: Līva Alksne

2. GAISMA UN NIKNUMS. Lorina Grofa

Iesaku šo grāmatu tiem, kas izdzīvo pāra attiecības jau gana ilgi, vai tiem, kuri vēruši vaļā noklusētā krājumus un nu dzīvo citu dzīvi… Tiem, kas laulībai tikai gatavojas, tomēr… nē… Jo ilūzijas arī ir skaistas, un nedrošais kāršu namiņš ir cilvēka kāda dzīves posma viscerīgākais patvērums. Lai tā arī būtu…

Iesaka: Iveta Krūmiņa

3. TIK GRŪTI IR BŪT LATVIETIM. Contra

Tuvu Latvijas robežai dzīvojošā igauņu dzejnieka Contras devumu baudīju, pasmaidot ironiski satīriski par visu atainoto sadzīvisko. Dzejanekdotes, - pie sevis reizēm nodomāju, ja trāpās homorpilnas un vienlaikus oriģinālas rindas.

Iesaka: Inese

4. PIRMĀ REIZE. Daina Tabūna

Ceru, ka kāds no nākamajiem autores darbiem būs kārtīga biezuma romāns, jo Tabūna raksta baudāmi, meistarīgi izvairās no klišejām un skaisti vārdos ietērpj sajūtas, kuras nav svešas katram, kurš gājis cauri pieaugšanas grūtībām vai dzīvē juties nedaudz pazaudējies.

Iesaka: Dainis Gžibovskis

5. ATGRIEŠANĀS PIE SEVIS. Džons Bredšovs

Grāmata būs noderīga ikvienam, kas vēlas sastapties ar savu nereti novārtā atstāto iekšējo bērnu. Īpaši lasāmviela noderēs apņēmīgajiem, kas ne tikai vēlas paplašināt teorētiskās zināšanas par sevi un psiholoģiju, bet arī pilnveidoties, praktiski pildot dažādos Bredšova piedāvātos uzdevumus.

Iesaka: Agnese Zarāne

6. VAKARIŅAS. Hermans Kohs

Grāmatā pārsteidzoši smalki caurvijas cilvēka instinktīvās reakcijas uz savas, savu bērnu, teritorijas drošības sargāšanu. Slēptā un atklātā agresija ir galvenais ierocis, neskatoties uz to, ka vakariņu rituāls notiek smalkākajā restorānā.

Iesaka: Aina Nemiro

7. BĀRĀ IENĀK ZIRGS. Dāvids Grosmans

Jo vairāk lasīju, jo vairāk šķita, ka piedzīvoju kaut ko neaprakstāmu, vārdos neizstāstāmu. Šķita, ka šī nav vienkārši literatūra, bet pieredze. Tāda sāpīga, līdz kaulam apjaušama. Vēl neviena grāmata līdz šim mani nebija izmētājusi pa tik vērienīgiem emociju kalniņiem.

Iesaka: Elīna Jurberga

8. STĀSTI PAR MĀKSLAS VĒSTURI. Maikls Bērds

Fascinējoši sekot līdzi šim laika plūdumam. Autors, manuprāt, ļoti veiksmīgi izvēlējies notikumus mākslas vēsturē, pasniedzis tos vieglā formā, kas tomēr ļauj ieraudzīt dziļumu un kopsakarības, redzēt, kā māksla attīstījusies dažādu apstākļu iespaidā.

Iesaka: Mairita Gurova

9. SLĪDOŠĀS KĀPNES. Agnese Zarāne

Grāmatu lasot, atcerējos savas skolas gaitas un krāšņos notikumus, kurus senāk aprakstīju savās dienasgrāmatās. Agnese ir radījusi kaut ko nebijušu, svaigu un viegli uztveramu. Ja arī citas jauniešu grāmatas ir kaut uz pusi tik interesantas kā šī, es gribu izlasīt vēl pāris, ha.

Iesaka: Nils D.

10. MEŽĀ. Nele Noihausa

Kriminālromānu faniem šis nevar nepatikt! Klasisks policijas kriminālromāns ar n slepkavībām un klasisku izmeklēšanu bez neticamām izmeklētāju superspējām, n iespējamie vainīgie, bez kādas politikas vai citādām nodevām modernām tēmām.

Iesaka: Lili