2019-12-02

Blogeri decembris 2019Apskatot Latvijas grāmatu blogeru lasītās un visaugstāk vērtētās grāmatas, esam izveidojuši 8 grāmatu sarakstu, ar ko papildināt savu lasāmsarakstu decembrī.



1. HANA. Alena Mornštajnova


Būtiska šķiet tā stāsta daļa, kas parāda pēckara dzīves uztveres atšķirības tajos, kuri izdzīvoja nāves nometnē, un tajos, kuri izdzīvoja slēpjoties. Pārdzīvojumi katram ir bijuši lieli un mokoši, taču nav salīdzināmas vērtības. Kārtējo reizi pārliecinos, ka holokausta stāsti var būt tik dažādi.


Iesaka: Līva Alksne



2. KAS TE NOTIEK. Rvīns Varde


Ja kastītē ieliek dimantu, tā kļūst par lādīti. Ja kastītē ieliek atkritumus, tā kļūst par miskasti. Ja kastītē ieliek Rvīnu Vardi, pildspalvu un baltu lapu, tad tā kļūst par fabriku, kurā radīt šitik fantastisku skiču burtnīcu, uz kuras pēcāk trekniem, ziliem burtiem rakstīt Kas te notiek.


Iesaka: Arta Brice



3. PAR VECĀKIEM UN BĒRNIEM. Emils Hakls


Samērā nelielā (140.lpp.) grāmata sastāv tikai no sarunām un tonācijām. Ne pārlieku nopietni, ne arī pavisam nenopietni. Ar saviem zemūdens akmeņiem. Visai noticami, ja gadījies dzirdēt dažādu paaudžu vīrus aprunājamies, it kā starp citu, - par dzīvi.


Iesaka: Inese



4. JETTES DIENU GRĀMATA. Jette Užāne, Elīna Apsīte


Brīnišķīga dienasgrāmata, kas, manuprāt, varētu rosināt ikvienam lasītājam domāt par lielāku gaismas došanu ikdienā, ne tikai īpašajos dzīves notikumos. Šajā grāmatā ir kaut kas tik cildens, ka tai atradu īpašu vietu savās mājās, tādu, kurai katru dienu eju garām.


Iesaka: Iveta Krūmiņa



5. SKIČU BURTNĪCA. SIMTS. Gundega Repše


Nedomāju, ka esmu spējīgs izstāstīt visu to sajūsmu, ko man sniedza „Skiču burtnīca”. Nav vajadzīgs īpašs gadalaiks, nedz arī īpašs garastāvoklis, lai to lasītu. Šī burtnīca nenoliedzami ir vērtīgs literārais mantojums, ko sarakstījusi  – un es nebaidos lietot šo apzīmējumu! – dižākā latviešu autore.


Iesaka: Nils D.



6. BRUŅURUPUČI BEZ GALA. Džons Grīns


Man ļoti iepatikās šis jauniešiem domātais stāsts. Būtībā par parastiem skolniekiem parastās dzīves situācijās. Kādam nomirst tēvs, kādam ir kāda slimība. Visi mācās. Iemīlas. Iet uz bibliotēku un randiņiem. Runā un skūpstās. Un aug. Bet dziļi sirdī tik ļoti atšķirīgi mēs katrs esam.


Iesaka: Agnese Kalēja



7. TAGAD VISUS SAUC SORRY. Barts Mūjārts


Jā, grāmata ir izcila. Var ieskatīties divpadsmitgadīga bērna dvēselē. Grāmatu var lasīt bērnu vecāki, lai izvairītos no situācijas, kad zaudē kontaktu ar bērnu, var lasīt ar bērniem, lai sadzirdētu viņus, bet arī bērni var lasīt, lai ieskatītos vienaudža dzīvē.


Iesaka: Maija Liepa



8. CIETĀKS PAR DIMANTU. Dace Judina


Dace Judina, kā ierasts, ir radījusi lielisku, aizraujošu lasāmgabalu, kas izklaidē, ievelk un no visa spēka “bliež pa olām”. Atvainojos par paprasto izteicienu, bet nespēju atrast piemērotāku apzīmēju rakstnieces unikālajai spējai izgaismot lietas, kas mūsdienu sabiedrībai godu nedara.


Iesaka: Ruta Zimnoha