2023-03-09

Blogeri iesaka grāmatas marts 2023Apskatot Latvijas grāmatu blogeru lasītās grāmatas, esam izveidojuši grāmatu sarakstu, ar ko papildināt savu lasāmsarakstu 2023. gada pavasarī.

1. Zilonis. Kadri Hinrikusa (tulk. Maima Grīnberga)

Kadri Hinrikusa šķetina kņudīgas trauksmes, par kurām jaunieši runā nelabprāt – tās ir attiecības ar vienaudžiem un ģimenes locekļiem. «Ir diezgan daudz lietu, par ko arī es nemāku runāt», četrdesmit otrajā lapaspuse atzīst grāmatas galvenā varone, un es pieķeru sevi piekrītoši mājam ar galvu. Un domāju, arī jūs pamāsiet.

Iesaka: Arta Brice

2. Sākums mūs atrod pats. Kārlis Kazāks

“Sākums mūs atrod pats” ir brīnišķīga oda Latvijas laukiem, vasarai, vietējiem cilvēkiem, draudzībai un velobraucieniem. Domāju, man jūs jābrīdina, ka, pirmkārt, var rasties spēcīga vēlme kāpt uz velo un doties ceļā, un, otrkārt, ja neesat “Velomūzikas” cienītājs, kādā brīdī var rasties sajūta, ka viss atkārtojas: brauc, ēd, atpūšas, uzdzied un tā dienu no dienas. Ja tas netraucē, var domās ceļot līdzi, apskatīt kultūrvēsturiskus objektus, pēdējiem spēkiem pievārēt granteni un mesties ezerā atveldzēties.

Iesaka: Mairita Gurova

3. Piektā laiva. Monika Kompaņīkova (tulk. Aiga Veckalne)

Ģimenes nozīme un vērtības katram ir savas, bet abi šo meiteņu tēli man vēl ilgi neliks mieru. Un arī šīs mātes, kas savus bērnus atstājušas novārtā. Šī grāmata parāda, cik ļoti mīlestības trūkums bērnu var ietekmēt. Tur viss iet pa kāpnēm – vecmāmiņa savas dusmas un neapmierinātību izgāž pār savu meitu, kura vēlāk savas neveiksmes noveļ uz savu meitu, Jarku. Pēc sajūtām man šis stāsts bija emocionāli ļoti tuvs un liek līdzpārdzīvot.

Iesaka: Agris Jēkabsons

4. Cilvēks, kas guļ. Žoržs Pereks

Žoržs Pereks mani apbūra ar “Dzīve lietošanas pamācība” un likās, ka patiks viss, ko viņš ir radījis. Ar tādām sajūtām un gaidām es ķēros pie Omnia mea izdotās Pereka grāmatas “Cilvēks, kas guļ” (Gitas Grīnbergas tulkojumā). Grāmata viena vakara garumā, nesteidzīgas lasīšanas garumā. Nu jā, ar apziņas plūsmu man bija kā bija, t.i., epizodiski. Toties, ak, kas par spalvas un vārdu virknēšanas meistaru ir Žoržs Pereks. Gardi, ļoti gardi.

Iesaka: Lilita Linkeviča

5. Dvēsele sviestmaižu kārbiņā. Kotrīna Zīle (tulk. Dace Meiere)

Šis man bija pavisam atsvaidzinošs piedzīvojums lappusēs, kas patīkami pārsteidza un aizrāva. Noteikti iesaku šo grāmatu dot lasīt bērniem pamatskolas vecumā. Ļoti veiksmīgs koncepts! Man patīk, kā šī grāmata, ieliekot mitoloģiju mūsdienās, atgādina neaizmirst senču paražas un to, kam tie ticēja, kā arī pavisam noteikti bērniem raisīs interesi izzināt šo tēmu vairāk.

Iesaka: Ieva Strazdiņa

6. Ko dara jūtas? Tina Oževiča (tulk. Ingmāra Balode)

Bet tā pa īstam šo grāmatu sirdī, manuprāt, pratīs ielaist tieši pieaugušais, kurš lasīs bērnam priekšā. Piemēram, "Kompleksi būvē būrus". Vai nav tā patiesi filozofiski pateikts, kā jau autorei ar filozofijas doktora grādu piedien? Šī grāmata kodolīgi attēlo cilvēciskās attiecības un tikai ar vizuālo veidolu slēpjas bērnu grāmatu plauktiņā kaut patiesībā, šī varbūt pat būtu mazliet dzejas grāmata, bet tikai ar vienu dzejoli.

Iesaka: Līva Alksne

7. Skumjais laikmets. Agnese Rutkēviča

Skaisti, gaumīgi, gudri, dziļi un patiesi. No sirds iesaku, bet baudiet lēni un nesteidzoties, uzsūcot kā D vitamīnu pirmajās saulainajās pavasara dienās.

Iesaka: Aija Bremšmite

8. Harkivas Dinamo. Serhijs Žadans (atdzejojuši Ingmāra Balode, Jānis Elsbergs, Māra Poļakova, Māris Salējs)

Ikdienība un laiks, pati dzīvošana te – ārpusē – gada laikā aprāvusi kara uzplēstās rētas ar kreveli, kuru Serhija Žadana dzeja norauj. Tā neaizmirst, tā stāsta. Tā ir caururbjoša un pulsējoša.

Iesaka: Ulrika Ūpe