1904. Melanholiskais valsis

Ingas Žoludes jaunais garstāsts “1904” sākotnēji tapis kā sadarbības projekts starp literātiem un mūziķiem - 2017.gada novembrī kopā ar jauno komponistu Oskaru Herliņu notika lasījums-spēle-performance Raiņa un Aspazijas mājā, kas bija veltīta Emīlam Dārziņam un viņa “Melanholiskajam valsim”. Kopdarbības laikā autorei radās ideja garstāstam par to, kā 1904.gadā Dārziņš nonāca pie “Melanholiskā valša” idejas vai, drīzāk, kā šī ideja, ierosme nonāca pie komponista. Šis stāsts ir tik savdabīgs un netradicionāls uzskatam par to, kā būtu jāvēsta mākslas personību stāsti, ka šī grāmata tapusi kā literatūras-mūzikas-mākslas vienība. Grāmatas vizuālajam ietērpam izmantots E.Dārziņa laikabiedra un līdzīga mākslas “neatzītā ģēnija” gleznotāja Ādolfa Zārdiņa darbs “Moderna sabiedrība”, kas pulsē vienotā ritmā gan ar valsi, gan Dārziņa traģisko likteni, gan Žoludes tekstu. Grāmatu papildina mūzikas apskatnieka Oresta Silabrieža un mākslas zinātnieces Dainas Auziņas esejas par Emīlu Dārziņu (1875-1910) un Ādolfu Zārdiņu (1890-1967).
Mazs, bet skaists un vērtīgs literārs darbs gan divu izcilu mākslinieku piemiņai, gan apliecinājums literatūras, mūzikas un mākslas simbiozes neizsmeļamajām iespējām, savā ziņā arī mēģinājums radīt mākslinieciski kvalitatīvu iespēju katras vienas kultūras nozares cienītājiem gūt ieskatu un uzzināt par pārējo esamību.
“Vai tā nav ar visu skaistumu – tas tikai iziet mums cauri, ja ļaujam, bet skaistuma šajā pasaulē ir gana maz, lai tas uzkavētos kādā no mums. Un cilvēks ir kā tāda mūzika, kas tikai iziet pasaulei cauri...” (Inga Žolude).
Grāmatas māksliniece Katrīna Vasiļevska.

Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu

available

€3.61
%

10% off for registered users!

%

Discounts can’t be summed up!

Orders are being processed on business days from 10.00 am to 5.30 pm.

Receiving an item in any of the company’s shops (in 1-7 days time) is free of charge.

Make an order in our online shop but receive it and pay for it in our bookstore!

Spend over €35 in our online shop and get a free (3-7 days time) direct delivery in Riga (spend less than € 35 and pay for shipping only € 3).

Shipping worldwide possible.

Don't hesitate to ask any questions by e-mail info@jr.lv or phone +371 67501565.

Additional Info

Additional Info

Author Žolude Inga
Publishing house Dienas Grāmata
Year 2018
Bar code 9789934546730
Cover type paperback
Publishing place Rīga
Pages 64
Size 17cm x 14cm x 0.7cm
Weight (kg) 0.1300
Language Latvian

Reviews

Write Your Own Review

Only registered users can write reviews. Please, log in or register